Akciğer Kisti Belirtileri ve Tedavisi
27 Haziran 2024

Akciğer Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer Kisti

Akciğerler, insanın solunum sisteminin en önemli organıdır. Soluk alındığında ağız ve burundan giren hava, nefes borusundan ve bronşlardan geçerek akciğerlere girer. Toplar damarlarla gelen karbondioksit oranı yüksek olan kan burada temizlenir. Akciğerlerin önemli görevleri, vücut hücrelerinin artığı olan karbondioksiti vücuttan dışarı atmak ve yaşamak için temel gereksinim olan oksijeni vücuda sağlamaktır. Akciğerler, temel bronş denilen ve hava içeren tüplerden oluşan alveol adı verilen hava keseciklerinden, lenf sıvısı ve kan damarlarından oluşmaktadır. Akciğerlerde kist oluşumu, içleri dolu olan sıvı ya da gaz gibi maddelerle boşlukların dolmasıdır. Bu durum genellikle doğuştan gelir.

Bazen akciğer kistlerinin hiçbir belirtisi yokken, diğer bireylerde ciğerlerin etrafındaki dokulara baskı yaparak bu dokuların harap olmasına sebep olurlar. Kistlerin çoğu da iyi huyludur. Yani iyi huylu kistler, kendileri büyürler, ancak çevre dokulara yayılmazlar. Yani vücutta kist yayılımı olmaz. İç yüzeyi epitelyum dokuyla döşeli olanlara gerçek kist denir. Epitelyum dokuyla döşeli olmayanlara ise yalancı kist denir. Bazı kistler çeşitli organlarda doğumsal bozukluk olarak görülür ancak bu kistler iltihapla alakalıdır. Örnek olarak diş kökü apsesinden oluşan diş kisti gösterilebilir. Parazitler de farklı organlarda kist oluşturabilir. Diğer dokuları da işgal eden kistler habis (kanser) olan kistlerdir ve genelde kemik, deri, böbrek, yumurtalıklar, meme ve göz kapağında görülür. Bazense bu durum daha fazla bölgede oluşabilir. Birden fazla kistin bir araya toplanmasına da polikist (çoklu kist) denir.

Akciğer Kisti Belirtileri Nelerdir?

Akciğer kistlerinin belirtileri genellikle şunlardır:
  • Solunumda sıkıntı
  • Sancılı karın ağrıları, kusma, bulantı
  • Öksürük
  • Ateşin yükselmesi, kanlı balgam
  • Nefes darlığı, morarma
  • Hafif sarılık
  • Göğüste şiddetli ağrı

Akciğer Kisti Neden Olur?

  • Enfeksiyonlar: Enfeksiyonlar, vücuttaki salgı çıkış noktalarını tıkar ve kist oluşumuna zemin hazırlar. Bunlara örnek olarak rahim ağzı enfeksiyonu kist riskini yaratan enfeksiyonlardan biridir.
  • Hormon Bozuklukları: Hormon bozukluklarının sonucu olarak, kistler iç organlarda meydana gelebilir. Yumurtalıklarda ve göğüste oluşan kistlerde rastlanılabilir. Bu kistler östrojen hormonundaki bozukluklara bağlıdır. Hormonların dengeli bir şekilde salgılanmasında en büyük rol beslenmedir. Kadınlarda fazla kiloların önlenmesi, kistlerin önüne geçilmesinde özellikle etkili bir yoldur.
  • Genetik Hastalıklar: Pankreas kistinde olduğu gibi, bazı kistlerin oluşumunda genetik hastalıkların rolü olabilir. İç organlarda oluşan kistler çoğu defa uzun süreli belirti vermezler. Farklı bir şikâyet nedeniyle söz konusu organda tarama yapıldığında fark edilirler. Genelde genetik hastalıkların tek belirtisi kist değildir, başka sorunların yanında vücutta kist de oluşur.

Akciğer Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Kist tedavisi, kistin boyutu, türü ve sebep olduğu rahatsızlık derecesi gibi çeşitli nedenlere bağlıdır. Tedavi yöntemi ise akciğerlerdeki kistin yerine, yayılma derecesine ve evresine göre ayarlanır. Kistin evresinde bulunan hücrenin çeşidine, kistin büyüklüğüne ve kistin uzak dokulara yayılıp yayılmadığına göre belirlenir. Bazı kistler sadece ilaç tedavisi ile iyileşme gösterir. Bazı kistlerin ise cerrahi operasyonla alınması gereklidir. Belirtilere sebep olabilecek büyüklükteki kistler ameliyatla alınabilir. Bazı durumlarda doktorlar, kist boşluğuna bir iğne ile drenaj ya da aspirasyon yapılmasına karar verebilir. Kist, kolay bir yerde değilse, drenaj ya da aspirasyon genelde doktor, radyolojik görüntüleme yardımıyla hedef bölgeye iğne-kateter aracılığıyla yapılır. Ameliyatla alınan kistten alınan parçalardan elde edilecek olan biyolojik numuneler yani biyopsiler, kanserli hücrelerin var olup olmadığını belirlemek için mikroskop altında incelenir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Temel

07 Nisan 2024 Pazar

Akciğerde oluşan kistlerin türleri nelerdir. Dedemde de akciğer kisti var ve doktorlar çok tehlikeli olduğunu söylüyorlar ne yapabilriz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Kutsalmış

Akciğer kistinin, akciğer kanseri ile karıştırılmaması gerekir. Kanserde hücreler normalde yapmaları gereken bölünme ve çoğalma evrelerini anormal olarak tamamlar ve gereğinden fazla bölünürler. Buna da kontrolsüz çoğalma denir ve sonucunda kanser oluşur. Kist ise içinde sıvı veya yumuşak dokuların bulunduğu kısmen tehlikesiz dokulardır.

2. Cevap
cevap

Zeynep Hafsa

Akciğerlerde oluşan kistler iyi ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılır. Kötü huylara kanser dememiz yanlış olmayacaktır. Ayrıca cerrahi müdahalenin yapılması oldukça zor olduğu için günümüzde de tam bir tedavi yöntemi geliştirilememiştir. Ancak yine de ilaç tedavilerini elden bırakmamanız gerekmektedir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bebeklerde Akciğer Gelişimi

Bebeklerde Akciğer Gelişimi

Haber Bülteni

Güncel

Akciğer Ca Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer Ca Belirtileri ve Tedavisi