Akciğerde Baloncuk Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
11 Temmuz 2024

Akciğerde Baloncuk Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Akciğerlerde Baloncuk (Pnömotoraks)

Akciğerlerde baloncuk oluşumu, tıptaki adıyla pnömotoraks olarak bilinmektedir. Normalde, göğüs kafesinin iç kısmında hava bulunmaması gerekir. Ancak bu durumda, akciğerlerin dışına hava sızarak göğüs kafesi içinde birikmektedir. Bu hava boşlukları, yaralanmalar sonucu küçük hava baloncuklarının veya daha büyük hava keselerinin patlamasından dolayı meydana gelebilir. Genellikle ince yapılı 20-40 yaşları arasındaki erkeklerde gözlemlenmektedir. Ayrıca tekrarlama ihtimali yüksek bir hastalıktır. Akciğerlerde meydana gelen kaçak ve delikler nedeniyle hava, akciğerlerin dışına çıkarak göğüs kafesi içinde toplanır. Bu durum, akciğerlerin şişmesini engelleyerek sönmesine sebep olur.

Akciğerlerde Baloncuk Oluşumunun Nedenleri

  • Kendiliğinden Oluşan (Spontan) Akciğer Baloncukları: Bu baloncuklar, akciğerlerde yer alan ve normal çekilen akciğer grafisinde görülmeyen küçük baloncukların patlaması sonucu meydana gelir. En sık rastlanan akciğer baloncukları türüdür.
  • Bir Hastalıktan Dolayı Meydana Gelen (Sekonder) Akciğer Baloncukları: Zatürre, amfizem ve verem gibi hastalıkların neden olduğu hasarlar sonucunda büyük hava keseleri oluşur.
  • Tıbbi Müdahale Sonucu Meydana Gelen (İyatrojenik) Akciğer Baloncukları: Akciğerden yapılan iğne biyopsisi, kateter yerleştirme veya batın ameliyatı sonrası göğüste hava birikmesiyle oluşan baloncuklardır.

Akciğerlerde Baloncuk Oluşan Kişilerde Belirtiler

Sırt ve göğüs ağrısı, nefes darlığı ve öksürük şeklinde belirtiler ortaya çıkar. Bu şikâyetler aniden başlamaktadır. Akciğerlerde baloncuk oluşumundan şüphelenen kişilere akciğer grafisi çekilerek teşhis konulur. Eğer akciğer baloncukları nedeniyle basınç oluşuyorsa ciddi sorunlara yol açabilir. Şikâyetler hafif ise zamanla kendiliğinden kaybolabilir. Ancak her durumda beklemek riskli olduğundan acilen uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Akciğerlerde Baloncuk Hastalığının Tedavisi

  • Hastanın şikâyetlerinin derecesine göre,
  • Balonların miktarına göre,
  • Önceden akciğer baloncuk rahatsızlığı geçirip geçirmediği,
  • Hastada kalp ve akciğer hastalıklarının olup olmamasına göre belirlenir.
Bu durumda hastanın incelenmesi gerekmektedir. Akciğer baloncuklarının tedavisi için bir enjektör ile göğüs boşluğundaki havanın çekilmesi, göğüs tüpü takılması, endoskopik veya açık ameliyat yöntemleri kullanılabilir. En yaygın tedavi yöntemi, sedasyon anestezisi altında ince bir silikon dren yardımıyla havanın boşaltılmasıdır. Bu tedavi yönteminde hasta acı hissetmez.

Akciğer Baloncuklarında Ameliyat Ne Zaman Gereklidir?

  • Tekrarlayan akciğer baloncuklarında,
  • Akciğerin iki tarafında ortaya çıkan baloncuklarda,
  • Balon keselerinin büyümesinde,
  • Dren takılmasına rağmen iyileşme sorunu varsa,
  • Pilotlar gibi riskli meslek gruplarında,
  • Sağlık kuruluşlarından uzakta yaşayan kişilerde.

Akciğer Baloncuk Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Dren takılmasından sonra hava kaçakları, enfeksiyon, kanama ve hastalığın tekrarlaması gibi riskler mevcuttur. Bu durumların görülme ihtimali %2-10 arasındadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

ilker diker

31 Mayıs 2024 Cuma

Hocam banada sagdan ve soldan 2 defa tüp takıldı ama ameliyat etmediler baloncuk sayısı fazla oldugu için ameliyat riskli diyorlar sizin bu konu hakkında görüşünüz nedir saygılar

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

ilker diker, öncelikle geçmiş olsun. Tüp takılması ve ameliyat kararları genellikle hastanın genel sağlık durumu ve durumun ciddiyeti göz önünde bulundurularak verilir. Baloncuk sayısının fazla olması ameliyat riskini artırabilir ve bu nedenle doktorlar farklı tedavi yöntemlerini tercih edebilirler. Doktorunuzun önerilerine uymak ve düzenli kontrollerinizi aksatmamak önemlidir. Başka bir uzman görüşü almak da size daha fazla bilgi ve güven sağlayabilir. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Çevik

Merhaba, baloncuklar ameliyat edilirken en az patlama ile ameliyatın sonlandırılması gerekmektedir. Eğer baloncuk fazla ise biraz ilaç tedavisi ile birlikte çok daha sağlıklı sonuçlar elde edilebilmektedir. İlaçlar ile sorun azaltıldıktan sonra ameliyat yöntemlerine de geçilebilir.

soru

Öner yeniyer

24 Mayıs 2024 Cuma

Cigerimde 5 santimlik hava boloncugu var patlamasini bekliyelim diyorlar nefesim 4 sizce beklemek dogrumu ilkez basima geldi tesekkurler

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Öner yeniyer, öncelikle geçmiş olsun. Bu tür durumlar oldukça ciddi olabilir ve her vaka farklıdır. Doktorlarınızın önerilerini dikkate almak en iyisidir çünkü onlar sizin sağlık durumunuzu en iyi bilen kişiler. Ancak, ikinci bir görüş almak da her zaman iyi bir fikir olabilir. Nefes darlığınız varsa ve bu durum sizi rahatsız ediyorsa, bu durumu doktorunuza mutlaka iletin. Sağlığınızı ihmal etmemeniz önemli. Tekrar geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Erentürk

Kulaktan dolma bilgilerle hareket etmeyin, sizin icin en doğru seçimi doktorunuza bırakın, eğer doktorunuz yeterince güven vermiyorsa başka hekimlere de muayene olup görüş alabilirsiniz. Ama kesinlikle kulaktan dolma bilgilere itibar etmeyin.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Silikosiz Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Silikosiz Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer Kanseri Çeşitleri Nelerdir?

Akciğer Kanseri Çeşitleri Nelerdir?

Akciğer Kanserinin Nedenleri

Akciğer Kanserinin Nedenleri

Akciğer Anatomisi ve Bölümleri

Akciğer Anatomisi ve Bölümleri

Akciğer Kanseri Metastaz Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer Kanseri Metastaz Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Akciğerin Görevleri ve Özellikleri

Akciğerin Görevleri ve Özellikleri

Güncel

Akciğer Kapasitesi Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Akciğer Kapasitesi Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Güncel

Akciğer Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer Mantarı Belirtileri ve Tedavisi