Akciğer Tümörü Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Akciğer Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer Tümörü

Akciğer tümörü, sadece ülkemizde değil, birçok dünya ülkesinde de önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Özellikle dünya genelinde artan tütün ve tütün ürünleri tüketimi, doğrudan akciğer tümörü oluşumuna neden olmaktadır. Akciğer tümörleri, genellikle ölümcül sonuçlar doğurabilen bir hastalıktır. Günümüzde bu rahatsızlığa karşı ciddi müdahaleler yapılamamakta ve net tedavi yöntemlerinin olmaması nedeniyle büyük tehlikeler yaratmaktadır. Akciğer tümörü rahatsızlığından tamamen kurtulan kişi sayısı oldukça azdır. Bu kişiler ise genellikle erken teşhis konulan hastalardır. Bu da bize gösteriyor ki, akciğer tümörü şüphesi bulunan hastalarda teşhis ne kadar erken konulursa, sonuçlar o kadar olumlu olacaktır. Akciğerin herhangi bir bölgesinde oluşmuş olan tümör, daha fazla yayılmadan teşhis edilip gerekli önlemler alındığında, sonuç çok daha iyi olacaktır. Akciğer tümörü, genellikle sessizce ilerleyen bir hastalıktır. Bu nedenle çoğu zaman geç teşhis edilir ve bu gecikme, hastalığa bağlı ölüm oranlarının yüksek olmasına neden olur.

Akciğer kanserinin temel belirtilerinin herkes tarafından iyi bilinmesi gerekmektedir. Bu belirtiler bilindiği takdirde, hastalar daha erken bir şekilde bu hastalığın varlığını anlayabilirler. Akciğer tümörü olarak bilinen yapı, doğrudan akciğer içerisinde ya da akciğerin dış katmanında hücre dışı oluşan yapılardır. Bu yapılar bazen tek bir beze olarak, bazen de birden fazla parça halinde görülebilir.

Akciğer Tümörü İnsanlarda Ne Gibi Belirtiler Gösterir?

Akciğer tümörünün belirtileri oldukça çeşitlidir. Aslında bu çeşitlilik sadece akciğer tümörüne özgü değil, vücutta oluşan birçok tümöre göre değişiklikler göstermektedir. Bu değişiklikler özellikle tümörün yapısına, huyuna ve büyüklüğüne göre farklılık gösterebilir. Bazen akciğer üzerindeki belirtilerin ortaya çıkması yıllar sürebilir.
  • Akciğer tümörünün en büyük belirtisi, geçmeyen ve giderek kötüleşen öksürüktür. Bu belirti bazen de öksürük şeklinde değişiklikler gösterebilir.
  • Kalıcı olarak ilerleyen göğüs ağrısı meydana gelir. Bu göğüs ağrısı, öksürükle birlikte artabilir.
  • Kan tükürme, kanlı balgam ve öksürükle birlikte çıkan balgam gibi durumlar ortaya çıkabilir. Akciğer tümörü, hastaların yüzde yirmi beşinde bu belirtileri gösterir.
  • Nefes darlığı ortaya çıkar. Bu nefes darlığı, hırıltı ve boğuk seslilik gibi durumları da beraberinde getirebilir.
  • İlerleyen akciğer tümörü, genellikle boyun ve yüz bölgesinde şişliklere neden olur. Ayrıca iştahsızlık, kilo kaybı ve kansızlık gibi durumlar da belirgin hale gelir.
  • Hastalığın daha da ilerlemesi durumunda sürekli halsizlik, yorgunluk ve egzersiz yapamama gibi durumlar yaşanabilir. Bu durumlar, kişinin iş hayatını da olumsuz etkiler.

Akciğer Tümörü Nasıl Gelişir?

Akciğer tümörü, temel olarak kontrolsüz çoğalan hücrelerden kaynaklanarak gelişir. Günümüzde görülen akciğer tümörü vakalarında, hastalar bu tümörle birlikte ortalama olarak altı ay kadar bir süre yaşamaktadır. Bu süre bazen değişkenlik gösterebilir. Vücuttaki normal hücreler düzenli bir çoğalma içerisindedir. Bölünme ve ölüm süreci olacak şekilde yaşamlarını sürdürürler. Bu süreç bozulduğunda, akciğer tümörünü oluşturan kanser hücreleri ortaya çıkar. Bu hücrelerde ölüm gerçekleşmeyebilir ve bu nedenle farklı ve zararlı dokular oluşur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Gülçe

12 Temmuz 2024 Cuma

Akciğer tümörünün belirtileri arasında sayılan geçmeyen öksürük ve kalıcı göğüs ağrısı gibi semptomları yaşayan kişiler olarak, ne zaman bir uzmana başvurmamız gerektiğini nasıl anlayabiliriz? Bu belirtiler ne kadar süre devam ederse endişelenmeliyiz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Gülçe,

Akciğer tümörü gibi ciddi rahatsızlıkların belirtilerini yaşıyorsanız, bu semptomların süresine dikkat etmek oldukça önemlidir. Geçmeyen öksürük ve kalıcı göğüs ağrısı gibi belirtiler birkaç hafta boyunca devam ediyorsa, vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmanız gerekmektedir. Özellikle öksürüğünüzde kan gelmesi, nefes darlığı, kilo kaybı ve yorgunluk gibi ek belirtiler de varsa, bu durum ciddiyetini artırabilir. Belirtilerin süresi ve şiddeti kişiden kişiye değişebilir, bu yüzden herhangi bir anormallik fark ettiğinizde doktorunuza danışmanız en doğru adım olacaktır. Sağlığınızı ihmal etmemeniz dileğiyle.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bebeklerde Akciğer Gelişimi

Bebeklerde Akciğer Gelişimi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Akciğerde Pıhtı Oluşumu ve Tedavisi

Akciğerde Pıhtı Oluşumu ve Tedavisi

Restriktif Akciğer Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Restriktif Akciğer Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer Nerede

Akciğer Nerede

Akciğer İlaçları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Akciğer İlaçları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Akciğer Nodülü Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer Nodülü Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Akciğerde Leke Belirtileri ve Tedavisi

Akciğerde Leke Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Akciğer Su Toplaması

Akciğer Su Toplaması