Akciğer Kanseri Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
11 Temmuz 2024

Akciğer Kanseri Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Akciğer Kanseri Ameliyatı Sonrası

Yaklaşık olarak 3 saat süren akciğer ameliyatının ardından, hasta genellikle 1 gün yoğun bakımda kalır. Ameliyat sonrası dönemde hastaya damar yoluyla gerekli sıvılar verilir ve hasta monitörlere bağlanarak sürekli olarak izlenir. Akciğerlerin yeterli miktarda oksijen alıp almadığı düzenli aralıklarla hemşireler tarafından kontrol edilir.

Ameliyatın türüne göre değişiklik göstermekle birlikte, hastanın doktorun belirttiği zamanda önce oturması ve sonrasında yürütülmesi gerekmektedir. İyileşme sürecindeki değişikliklere bağlı olarak, hasta ortalama 1 hafta hastanede gözetim altında tutulur. Yapılan ameliyat tekniğine göre bu süre değişiklik gösterebilir. Bu süre zarfında enfeksiyon riskine karşı ortam sterilize edilmelidir. Dışarıdan gelen kişilerin, mikrop taşıma olasılığı nedeniyle hastayla aralarındaki mesafeyi korumaları gerekmektedir.

Hasta eve döndüğünde doktorun verdiği talimatlara uyması gereklidir. Ağrı için verilen ilaçlar ve diğer ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Ev ortamında da hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Kapalı ameliyat yapılan hastalar, hastaneden çıktıktan 1 hafta sonra yavaş yavaş normal hayatlarına dönebilir. Açık akciğer ameliyatı sonrasında bu süre daha uzun olup yaklaşık bir ay kadar sürebilir. Alınan parçaya yapılan patoloji sonuçlarına göre, kişiye kemoterapi ya da radyoterapi uygulanıp uygulanmayacağına doktor karar verir.

Akciğer Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hasta ameliyat sonrasında günlük yaşantısına dönecektir. Ancak solunum yollarını zorlayacak ve ek güç gerektirecek durumlardan kaçınılmalıdır. Sigara kullanımı kesinlikle bırakılmalıdır. Akciğer dokusunun azaltılmış olması nedeniyle bazı sosyal etkinliklere katılmak mümkün olmayabilir. Yüksek oksijen gerektiren sporlar yapılamaz. Genç hastalar, eğer fit iseler ve akciğerleri normal fonksiyonlarına dönmeye başlamışsa, hayatlarına rahatlıkla devam edebilirler. Tek akciğerle bile yaşantıya devam edilebilir.

Akciğer ameliyatı sonrasında beslenme açısından dikkat edilmesi gerekenler vardır. Her kanser türünde olduğu gibi, akciğer kanseri hastalarının da gerçek gıdalarla beslenmesi önemlidir. Ameliyat sonrasında, akciğerlerinizi temizlemek için nefes alıp verme ve öksürme teknikleri hemşireler tarafından öğretilir. Düzenli olarak yapacağınız bazı vücut hareketleri kaslarınızı güçlendirmeye ve omuz ekleminin işlevini korumasına yardımcı olacaktır. Uygun egzersizleri fizik tedavi uzmanları yardımıyla yapabilirsiniz.

Ameliyat sonrasında hasta yorgun ve bitkin düşebilir. Uygun bir beslenme programı ile zamanla kendini toparlayacaktır. Başlarda nefes alıp vermede güçlük çekilebilir; bu normal ve geçici bir durumdur. Vücudunuzu yormayın, yeteri miktarda dinlenmeye ve uyumaya çalışın. Bu geçici bir süreçtir ve sabırlı olmanız tavsiye edilir.

Akciğer Ameliyatı Sonrasında Yara Bakımı

Doktorunuz size ne zaman banyo yapabileceğiniz hakkında bilgi verecektir. Duş alırken yaranızı incitmemeye dikkat edin ve ılık suyla yıkayın. Yara çevresinde kaşıntı, hafif morarma, ağrı ve uyuşukluk hissi normaldir ve zaman içerisinde geçici bir durumdur. Pansuman günlerini aksatmayın ve doktorun verdiği aralıklarda kontrollerinizi yaptırın.

İyileşme süreci hem fiziksel hem de ruhsal olarak zor bir süreç olabilir. Moraliniz yüksek tutmaya çalışın ve olumlu şeyler düşünün. Bu süreçte aileniz ve sevdikleriniz size destek olacaklardır. İyileşmeye olan inancınızı asla kaybetmeyin ve buna inanın.

Yarada aşırı kızarıklık ve akıntı, ani ve aşırı derecede nefes darlığı, ani ve keskin göğüs ağrısı, 38 dereceyi aşan ateş durumunda ve hızlı kalp atışı gibi belirtilerden herhangi biri yaşandığında hemen doktorunuza başvurunuz. Zaman kaybetmek aleyhinize bir durumdur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Betül

17 Mayıs 2024 Cuma

Benim bir tanıdığım akciğer kanseriydi ve ameliyat oldu üç gün önce ve hâlâ yoğun bakımda tutuyorlar çünkü disrtimisi var. Arada bir de olsa kalbi sıkıntı çıkarıyormuş. Acaba ne kadar süre daha yoğun bakımda kalacaktır cevaplarsanız çok sevinirim lütfen

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Betül Hanım,

Öncelikle tanıdığınız için geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim. Akciğer kanseri ameliyatları sonrasında hastaların yoğun bakımda kalma süreleri, ameliyatın büyüklüğü, hastanın genel sağlık durumu ve ameliyat sonrası komplikasyonların varlığına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Disritmi gibi kalp sorunları, yoğun bakımda daha uzun süre kalmayı gerektirebilir çünkü bu tür durumlar yakından izlenmelidir.

Genellikle, doktorlar hastanın durumunu stabil hale getirene kadar yoğun bakımda tutarlar. Bu süre birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişebilir. En doğru bilgiyi ve tahmini süreyi, tanıdığınızın tedavisini yürüten doktorlar verecektir. Onlarla iletişime geçerek daha net bilgiler alabilirsiniz. Umarım tanıdığınız en kısa sürede sağlığına kavuşur.

Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Zinnure

Betül hanım akciğer kanseri ameliyatı ciddi bir operasyondur. Bu ameliyat sonrası; Ağrı oluşumu, karıncalanma hissi, kalp sıkışması ve mide bulantısı gibi rahatsızlıklar oluşmaktadır. Bu rahatsızlıklar sonucu ciddi rahatsızlıklar oluşabileceğinden dolayı müşahade altında tutulması normaldir. Hastanın sağlık durumuna göre yoğun bakımda kalınabilir. Hastanın sağlık durumunu tam bilmeden süre vermek doğru olmayacaktır.

soru

TANER

16 Nisan 2024 Salı

Annem 1 hafta önce akciğer de kanser olduğu için bir lop u alınarak ameliyat edildi, yememesi gereken besinleri yazmanız mümkünmü? Ve en dikkat etmemiz gereken şeyleri yazarmısınız teşekkürler.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Taner, annenizin ameliyat sonrası iyileşme sürecinde beslenmesine dikkat etmek çok önemli. Öncelikle, yağlı ve işlenmiş gıdalardan kaçınması faydalı olacaktır. Ayrıca, sigara ve alkolden kesinlikle uzak durmalıdır. Baharatlı ve aşırı tuzlu yiyecekler de akciğer sağlığı için zararlı olabilir. Bol su içmesi ve dengeli bir diyet uygulaması iyileşme sürecine katkı sağlar. Annenizin doktoruyla da beslenme konusunda detaylı bir plan oluşturmanız en doğrusu olacaktır. Geçmiş olsun dileklerimle.

2. Cevap
cevap

Cem Cemil Aydınlık

Taner bey ameliyat sonrası annenizin sağlığına dikkat etmesi gerekiyor. Bu ameliyat sonrası her besin tüketilmez. Uzman doktorun belirleyeceği program doğrultusu da yemek yenilmektedir. Annenizin tahlilleri ve diğer hastalıkları değerlendirilerek yapılacak program dışında lütfen başka bir besin annenize vermeyin. Ayrıca ameliyat sonrasında anneniz ani hareket ve stresten uzak durmalıdır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Akciğer Kalınlaşması Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Akciğer Kalınlaşması Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Akciğer Kist Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Akciğer Kist Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Akciğer Metastazı Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer Metastazı Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer Ödemi Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer Ödemi Belirtileri ve Tedavisi

Koah Hastalığı 3 Evrede Hastanın Durumu

Koah Hastalığı 3 Evrede Hastanın Durumu

Güncel

Akciğer Apsesi Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer Apsesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Akciğer Kanserine Bitkisel Çözüm

Akciğer Kanserine Bitkisel Çözüm

Güncel

Akciğer Kanseri Sırt Ağrısı Yapar mı?

Akciğer Kanseri Sırt Ağrısı Yapar mı?