Akciğer Hücresi Türleri ve Özellikleri
21 Haziran 2024

Akciğer Hücresi Türleri ve Özellikleri

Akciğer organı, bedenimizin hayati fonksiyonlarını sürdürmesi için kritik öneme sahiptir. Bu organda meydana gelebilecek en tehlikeli hastalıkların başında kanser gelir. Canlıların hava alıp verme işlevini ve kirli kanın temizlenmesinde aktif rol oynayan akciğerlerin hastalanması, kişinin yaşamsal dengesinin tamamen bozulmasına neden olur. Bu nedenle, akciğer hücresinde meydana gelen kanser gibi hastalıkların erken teşhisi çok önemlidir.

Akciğer Kanseri Çeşitleri

Akciğer kanserleri, kendi içinde iki ana başlık altında sınıflandırılır:
  • Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri
  • Küçük Hücreli Akciğer Kanseri
Bu sınıflandırma, akciğer kanserinin ciddiyeti açısından belirleyicidir. Küçük hücreli akciğer kanserinde, birinci ve ikinci evrelerde cerrahi müdahale ile hasarlı hücreler alınarak tedavi şansı vardır. Ancak, dördüncü evrede hastalığın iyileşme şansı kalmamış demektir. Bu nedenle, erken teşhis son derece hayati öneme sahiptir.

Akciğer Hücresinin Yapısı ve Fonksiyonları

Akciğerler, göğüs kafesinde yer alır ve soluk borusu ile bronşlar aracılığıyla ağızdan ciğerlere kadar bağlantılı bir şekilde işlev görür. Dışarıdan alınan hava, zaman içinde akciğerlerin rengini değiştirebilir ve fonksiyonlarını etkileyebilir. Özellikle yaş ilerledikçe, dışarıdan alınan hava ile toz, kirli hava ve tehlikeli maddeler akciğerlerde sorunlar oluşturabilir. Bu nedenle, belirli zaman aralıklarında akciğer kontrolü yaptırmak faydalıdır. Bu sayede, akciğer hücrelerinde oluşabilecek her türlü rahatsızlık erken teşhis sayesinde tedavi edilebilir.

Akciğer Hücresinin Özellikleri

İnsan vücudunda göğsün iki tarafında, sağ ve sol akciğer olarak iki parça halinde bulunan bu organın sağ lobu, sol lobundan daha büyüktür. Bunun nedeni, kalbin sol tarafta üst kısımda yer almasıdır. Etrafında koruyucu bir zar bulunan akciğer organının hücreleri çalıştığında ve fonksiyonları düzenli olduğunda, toplardamardan gelen kirli kanı dışarıdan ağız yolu ile bronşlar aracılığı ile içerdeki kirli kanı temizler ve aort damarlarına temiz bir şekilde pompalayarak kanın vücutta dolaşımını sağlar. Böylelikle, kanın temizlenmesinde aktif rol oynar.

Akciğerlerin, ses oluşumunda da etkin bir rolü vardır. Beden içerisine çekilen havayı izole ederek ihtiyaç duyulan oksijeni beden içinde dağıtarak, seslerin çıkabilmesi için gereken oksijeni sağlar. Akciğer hücreleri hastalandığında, erken müdahale edilmezse hastalık çok kötü sonuçlanabilir, hatta ölümle bile sonuçlanabilir.

Sonuç

Akciğerler, kendini yenileme özelliği en yavaş olan organlardandır. On yılda ancak hücre döngüsünü yenileyen akciğer organı, dikkat edilmezse çok ciddi kanser hastalıklarına maruz kalarak hayati tehlikeye neden olabilir. Sağlıklı nefesler dileriz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Akciğer Su Toplaması

Akciğer Su Toplaması

Haber Bülteni