Akciğer Sönmesi Belirtileri ve Tedavisi
20 Haziran 2024

Akciğer Sönmesi Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer sönmesi, göğüs kafesi ile akciğer arasında yer alan özel kılıf alanının hasar görmesi sonucu akciğerin işlevini kaybetmesi rahatsızlığıdır. Akciğer zarı olarak adlandırılan bu plevra zarı, havasız bir alandır. Bu alan sayesinde akciğer, nefes alıp verme sırasında rahat bir şekilde balon gibi şişebilir. Plevra zarı sürekli şişkin kalarak akciğerin rahat şişmesini sağlar. Plevra zarının içinde bulunan kaygan sıvı, akciğerin işlevini rahat bir şekilde yerine getirmesine yardımcı olur. Bu yapıda yırtılma veya benzeri nedenlerden ötürü bir hasar meydana gelmesi akciğer sönmesine neden olabilir.

Akciğer Sönmesinin Belirtileri Nelerdir?

Akciğer sönmesine neden olan plevra zarının yırtılması, belirli bir hastalığa bağlı olmamakla birlikte, daha çok yanlış egzersiz hareketleri sonucu ortaya çıkabilir. Ancak bazı akciğer hastalıklarıyla birlikte akciğer sönmesi hastalığı da ortaya çıkabilir. Akciğer sönmesinin ana nedeninin yanı sıra, göğüs ağrıları, nefes darlığı, astım ve KOAH gibi rahatsızlıklar da belirtiler arasında yer alır. Bu belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Akciğer sönmesi, erken müdahale edilmezse solunum yetmezliği gibi ciddi sorunlara yol açabilir.

Akciğer Sönmesi Tanısının Konulması

Akciğer sönmesi tanısı konulabilmesi için nefes darlığı ve göğüs ağrısı olan hastalara öncelikle fiziksel bir muayene uygulanır. Bu muayenede hastanın akciğer sesleri dinlenerek akciğer sönmesi olup olmadığı anlaşılabilir. Ancak bu muayene yeterli değildir. Kesin tanı konulabilmesi için hastanın akciğer grafisi çekilir. Bu grafide akciğerin yapısı daha açık bir şekilde görülerek akciğer sönmesi kesin olarak teşhis edilir.

Akciğer Sönmesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akciğer sönmesinin tedavisi için dört farklı yöntem uygulanır. Bunlar; dinlenme ve oksijen desteği, basit aspirasyon, göğüs tüpü ile drenaj yapma ve cerrahi müdahaledir.

  • Dinlenme ve oksijen desteği: %10 oranında akciğer sönmesi görülen hastalara uygulanır. Adından da anlaşılacağı gibi, hasta dinlenmeye alınarak bu süre içinde oksijen desteği sağlanır. Bu tedavi genellikle 1 hafta sürer. Tedavi sürecinin sonunda hastanın grafisi çekilerek tekrar bir inceleme yapılabilir.
  • Basit aspirasyon: %15 oranından fazla akciğer sönmesi görülen hastalara uygulanır. Hastaya tedavi sürecine başlamadan önce lokal anestezi uygulanır. Bu anestezi sonrasında bir iğne yardımıyla plevra yapısı içindeki hava dışarı çekilir. Tedavinin sonucunu öğrenmek için hastaya akciğer grafisi uygulanır.
  • Göğüs tüpü ile drenaj yapma: Daha çok diğer akciğer hastalıkları nedeniyle meydana gelen akciğer sönmesi rahatsızlıkları için uygulanır. Ayrıca ilk iki yöntemden başarı alınmazsa bu yönteme başvurulur. Tedavinin başında lokal anestezi uygulanarak hastanın göğüs duvarı içine steril bir tüp sokulur. Bu tüp, plevra zarı içindeki havanın dışarı drene edilmesini sağlar. Bu tüp yardımıyla hava kısa sürede boşaltılarak hasta tedavi edilir. Tedavi sonrası akciğer grafisi çekilir.
  • Cerrahi müdahale: Sürekli tekrarlayan akciğer sönmesi rahatsızlıklarında uygulanır. Eğer tüm tedavilere rağmen hastanın şikayetleri devam ediyorsa genel anestezi yapılarak hasta ameliyat edilir. Ameliyatla hastanın akciğer ve göğüs duvarı arasındaki yırtıklar onarılır ve tedavi tamamlanır.

Sonuç

Akciğer sönmesi ciddi bir sağlık sorunudur ve erken teşhis ve tedavi hayati öneme sahiptir. Belirtiler fark edildiğinde hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gereklidir. Tedavi yöntemleri hastalığın şiddetine ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. Her durumda, uzman bir doktorun kontrolü altında bir tedavi süreci izlenmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Akciğer Nerede

Akciğer Nerede

Haber Bülteni

Pa Akciğer Grafisi

Pa Akciğer Grafisi

Akciğer Kanseri Beyin Metastazı Ölüm

Akciğer Kanseri Beyin Metastazı Ölüm

Akciğer Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer Tümörü Belirtileri ve Tedavisi