Akciğer Anatomisi ve Bölümleri
26 Haziran 2024

Akciğer Anatomisi ve Bölümleri

Akciğer Anatomisi

Akciğer terimi, tıbbi anlamda "pulmo" kelimesinden gelmektedir. Bu kelime, Latince "pulmonarius" sözcüğünden türetilmiştir. Akciğer, hava solunumu yapan tüm omurgalılarda bulunan bir organdır. Canlıların soluk alıp verme esnasında burun ve ağız yoluyla giren hava, nefes borusundan geçerek akciğerlere ve bronşlara ulaşır. Akciğerlerin yapısındaki esneklik ve süngerimsi özellik sayesinde içeri çekilen hava, tıpkı süngerin su çekmesi gibi içeri alınır. Akciğerler, canlılarda biri sağda, diğeri solda olmak üzere iki parçadan meydana gelir. Sol akciğerde iki lob, sağ akciğerde ise üç lob bulunur. Sol akciğerin üst kısmında kalp yer aldığı için sağ akciğer, sol akciğere nazaran daha büyük bir yapıya sahiptir. Sağ akciğerin ortalama ağırlığı yedi yüz gram civarındayken, sol akciğer altı yüz gram civarındadır. Akciğerler aynı zamanda insanlarda oluşan sesin de oluşmasında etkilidir.

Akciğer Anatomisi ve Yapısı

Akciğer, göğüs boşluğunda bulunan ve göğüs kafesi sayesinde dış etkenlerden korunan bir organdır. Organın dışı, koruyucu bir zar olan plevra ile kaplıdır. Akciğerler, yeni doğan bebeklerde açık pembe renginde iken, büyüdükçe rengi grileşmeye başlar ve yaş ilerledikçe siyaha yakın bir renge dönüşür. Akciğerlerin ilerleyen yaşlardaki renk değişimi, yapılan solunum işlemi ile dışarıdan gelen toz, kirli hava ve bazı yabancı maddeler nedeniyle olur. Özellikle sigara içenlerde bu koyulaşma daha yüksek ve erken yaşlarda gerçekleşir.

Akciğerlerin Çalışma Şekli

Akciğer, toplardamar yolu ile gelen karbondioksit açısından zengin olan kirli kanı temizlemede aktif görev alır. Aynı şekilde temizlenen kanı yeniden kalbe geri gönderir. Kalp vasıtası ile aort damarı kullanarak kanı tüm vücuda dağıtır. Sağ kalpten pompalanan kirli kan, akciğer organı sayesinde temizlenerek vücuda yeniden gönderilir. Akciğerde, gelen oksijen ile kirli kan birleştirilerek burada bir gaz değişimine neden olur. Kirli kan alveoller içerisine girerek oksijeni kana taşır. Böylelikle akciğerler yoluyla vücuda oksijen dağıtılmış olur.


  • Bronşlar,
  • Nefes borusu,
  • Diyaframdan meydana gelir.

Akciğer, anatomik yapısı itibarıyla canlıların bedenlerinin hava alıp vermesini sağlayan en önemli organdır. Hiçbir canlı, akciğerini kaybedip yaşayamaz; bu yüzden de akciğerler telafisi olmayan organların başında gelir. Akciğer, bir insan bedeninde kendini yenileme döngüsü en yavaş olan organdır. Bir akciğerin, bedende kendini yenileme süresi on yıl kadar sürer. Yani hücrelerin yenilenmesi ve yeni canlı hücrelerin oluşarak akciğerleri onarma döngüsüdür.

Sağlıkla kalın.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Karen

24 Nisan 2024 Çarşamba

İyi günler. Sık sık göğsümde ağrılar oluyo. Akciğerimde oluştuğunu tahmin ediyorum. Sigara kullanıyorum ancak bugüne kadar bu kadar ağrı oluşmamıştı. Sizce sebebi nedir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

İley

Merhaba bu ağrılar akciğerden kaynaklı olarak ortaya çıkıyor ise kesinlikle nefes aldığınızda göğsünüzde bir ağrı oluşacaktır. Bıçak saplantısı gibi oluşan bu ağrılar bazen sırtınızda bile hissedilebilir. Bu durum birçok zaman soğuk algınlığı gibi durumlardan kaynaklı olarak oluşabilmektedir. Bunun yanında sigarayı da azaltmanızda ve hatta bırakmanızda fayda vardır.

2. Cevap
cevap

Hüsrev

Sigara kullanan insanlarda akciğerler ciddi anlamda zarar görür. Zarar gören akciğerlerin ağrısı hiçbir zaman ciğerin kendisinde hissedilmez. Bu ağrılar bel bölgesinde ve göğüs bölgesinde meydana gelir. Ancak bu ağrı ciğerinizin soğuk aldığının da göstergesi olabilmektedir. Bu nedenle ağrılar devam ederse doktor kontrolü çok iyi olacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Akciğer Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Akciğer Kanserinde Radyoterapi

Akciğer Kanserinde Radyoterapi

Güncel

Silikosiz Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Silikosiz Nedir? Belirtileri ve Tedavisi