Akciğer Ca Belirtileri ve Tedavisi
24 Haziran 2024

Akciğer Ca Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer Kanseri (Akciğer Ca)

Akciğer kanseri, halk arasında bilinen adıyla "Akciğer Ca", son derece tehlikeli ve ciddi bir hastalıktır. Genetik yatkınlık açısından önem taşıyan bu hastalık, hızlı ilerleyişi ve geç tanı konulduğunda ölümcül olabilmesiyle dikkat çeker. Özellikle orta yaş civarında ortaya çıkan akciğer kanseri, civardaki dokulara yayılım yapması bakımından da tehlikeli ve hızlı metastaz (yayılım) yapan bir kanser türüdür. Genellikle erken tanısı tesadüfen konulan bu hastalıkta, risk grubunda olan kişilerin düzenli kontrol yaptırmaları büyük önem taşır.

Akciğer Kanseri Teşhisi Nasıl Konulur?

Akciğer kanseri genellikle düz akciğer grafisi filmlerinde görülen lekeler sonucu, hekimin şüphesi üzerine istenen balgam boyama testleri ve MR (Manyetik Rezonans) tetkikleri ile teşhis edilebilir. Akciğer kanseri belirtileri arasında kuru öksürük, boğazdan kanlı balgam gelmesi, nefes darlığı, şiddetli göğüs ağrısı ve sırt ağrısına vuran boğaz ağrısı yer alır. Akciğer kanseri teşhisi konulduktan sonra mutlaka biyopsi yapılması gerekir. Yapılacak biyopsi taraması ile kanserin evresi belirlenebilir. Hekimler genellikle kanseri şu evrelere ayırır:

  • 1. Evre: Kanser sadece akciğerde belirli bir bölgededir.
  • 2. Evre: Kanser civar dokulara ve lenflere sıçramıştır.
  • 3. Evre: Kanser akciğerde yayılım yapıp bir lobun tamamını kaplamıştır.
  • 4. Evre: Kanser her iki akciğer lobunda yayılım yapmış ve civar dokulara yayılmıştır.

Genellikle 4. evrede olan akciğer kanseri hastaları için operasyon tercih edilmez ve bu durumdaki hastaların yaşam şansı azdır.

Akciğer Kanseri Risk Faktörleri

Akciğer kanseri genellikle genetik olarak aktarılan bir hastalık olsa da, sigara ve puro kullananlar, alkol bağımlıları, uzun yıllar kimyasal madde soluyarak çalışanlar, boya ve tiner imalathanelerinde çalışanlar ve şiddetli akciğer hastalıklarını sık geçirenler risk grubundadır. Birinci kuşak yakın akrabalarında akciğer kanseri olan veya bu hastalıktan yakınlarını kaybedenler büyük risk grubundadır ve kısa aralıklarla kontrol olmalarında fayda vardır. Akciğer kanseri risk grubunda olanların asla sigara, puro, nargile gibi tütün ürünleri tüketmemeleri gerekmektedir.

Akciğer Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akciğer kanseri tedavisine karar vermek için öncelikle hastalığın kaçıncı evrede olduğu çok önemlidir. Genellikle hastalığın üçüncü evreye kadar olan döneminde ameliyat ile kanserli dokular temizlenir ve sonrasında kemoterapi ve radyoterapi uygulanarak kanserli dokuların tamamen bedenden temizlenmesi amaçlanır. Genellikle başarılı olan bu yöntemde, hastalığın tedavi sonrasında da takibinin yapılması gerekir. Bazen hastalık, tedaviyi takip eden bir yıl içinde tekrar nüks eder ve tedavi süresine tekrar başlanması gerekebilir. Kötü huylu kanser hücreleri bazen erken teşhis edilse ve tedavi edilse bile kemiğe metastaz yaparak ilerlemesini sürdürebilir. Kanser hastalıkları ile ilgili tedavi araştırmaları tüm dünyada hızla devam edip gelişmeler gösterse bile, en etkili tedavi yöntemleri ameliyat ve kemoterapidir.

İleri Evre Akciğer Kanseri Tedavisi

Akciğer kanseri, dördüncü evreye geçmiş ve civar dokulara yayılıp kemiğe metastaz yapmış ise genellikle hasta ameliyat edilmez. Beden direnci bu kadar düşük olan hastanın ameliyat masasında kalma şansı düşüktür. Bu sebeple, kemoterapi ve gerek görülürse radyoterapi ile hastalığın gerilemesi amaçlanır. Hastalık gerilemeye başlar ve belli bir aşamaya gelirse ameliyat durumu tekrar değerlendirilir. Tekrarlama riski en yüksek kanser türlerinden biridir ve kemoterapiye karşı zayıf olsa bile, tedavi sonrası sık kontroller yapılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Akciğerde Zatürre Neden Olur?

Akciğerde Zatürre Neden Olur?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Akciğer Tomografisi Özellikleri ve Yorumlanması

Akciğer Tomografisi Özellikleri ve Yorumlanması

Akciğer Hastalıklarından Korunma Yolları

Akciğer Hastalıklarından Korunma Yolları

Çocuklarda Akciğer İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Akciğer İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer Su Toplaması

Akciğer Su Toplaması

Ciğerlerin Su Toplaması Öldürücü Olabilir mi?

Ciğerlerin Su Toplaması Öldürücü Olabilir mi?